請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

Minecraft-HK Community

搜索
查看: 8512|回復: 18

[紅石] [冬日]紅石完整教學[編緝中]

關閉 [複製鏈接]

目錄
#1 紅石基本概念 [初級]
#2 紅石邏緝門     [初級=>進階]
#3 紅石時鐘         [初級]
#4 紅石訊號長度的管理 [進階]

紅石基本概念
紅石睇落好複雜, D TORCH 插左又「咦? 點解唔著既?」, 更何況要整D logic既野出黎><.......
咁為左D, 紅石TORCH只用黎當電池既朋友, 就講一講紅石其實係乜水

咁紅石, 丫水都知有紅石線同紅石火把,呢兩樣我望到發甸既野||| - -
好簡單 大家都知 紅石線接解到著左既紅石火把, 就會發亮
[ 容易說明起見, 發光我地叫佢做1 (ON , 著左), 唔發光我地叫做0 (OFF, 熄左) ]

但係你試過貪得意拉長拉紅石線, 鋪鋪鋪, 鋪到一個距離呢, D線就無發光啦
因為紅石火把既能量去到15 block後就會散失,好似咁:

而紅石有咁多變化, 訊號變換,計算,都BASE ON 左一個紅石既特性:
當一個BLOCK(例如DIRT) 接收到1既訊號, 就會變得充滿能量
所有插上去既紅石火把都會被掩熄, 變成0而且紅石線直接把能量灌輸入火把(如右圖下方) 都會令火把熄滅

但係紅石火把對傳入能量, 熄滅同著, 會有delay, 例如你傳入既訊號由0 變做1 , dirt上既火把會delay一陣先熄滅
而delay既時間, 就係1 tick,由於有呢個delay, 無repeater之前既clock就誕生左啦( CLOCK之後再講)

SHORT CIRCUIT?
心水清既都會諗到, 咁將個著左既火把前鋪線, 將呢個1既訊號打番入枝火把度會點..... 就會short circuit,
咁係咩意思呢~
當你插一枝火把上一個DIRT BLOCK, 佢本身無能量輸入既~ 咁枝火把咪會著住囉!~ 咁枝火把著住, 咪會傳出能量, 咁樣將個能量拉條線番入個DIRT BLOCK 度, 咁DIRT BLOCK 接收到能量, 上面枝火把就會熄, 咁樣呢,因為上面枝火把熄左, 就唔會傳出能量啦, 咁個DIRT BLOCK 再次接收唔到能量, 上面枝火把就會著番, 咁枝火把因為著番, 又會傳出番能量啦, 呢個能量又傳番番去個DIRT BLOCK 度, 又整番熄D火把...................................... 咁如是姐, 過幾次你會發覺D 火把唔會著番, 點解呢?

因為燒FUSE 丫~ 個能量轉換因為太快啦, 枝火把燒左,  要過一段時間先會復原

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?立即註冊

x
回復

紅石logic gate紅石既logic gate其實係一個個處理唔同既INPUT, 出番唔同既OUTPUT既UNIT
基本上大部份概念都來自programming, 方便不少紅石既程式線路設計
例如AND GATE可以限制所有input都要係1, 先會出1, 由於只有1種情況先會出1, 不同既地方加上NOT GATE 就可以當作特定情況既判別線路
如果有玩過programming既, 我諗上面既野一定會明
如果冇, 又唔明既, 就不如試下起下下面既LOGIC GATE 慢慢參透

(偷桃FROM chester 哇哈哈
1) NOT GATE

咁NOT GATE呢~  故名意義就係NOT!!!!!  係英文既意思上就係   唔係~~~ 相反!!!!
IM GAY = NOT GATE = > IM NOT GAY
YES = NOT GATE = > NO
1 = NOT GATE = > 0
0 = NOT GATE = > 1

TRUTH TABLE
A  T
1  0
0  1

咁佢既原理就係利用 能量輸入一個BLOCK會令上面既火把熄滅, 無能量輸入一個BLOCK上面既火把會著
咁樣, 圖中既LEVER 拉向下 姐係1 姐係有能量輸入, 咁上面既火把咪熄左 咪0囉~ 咁1 經過左NOT GATE咪變番做0咁出番黎囉~~~~~~~~~~
2) OR GATE

3) AND GATE

4) NAND GATE

5) NOR GATE

進階, 可跳過

6) XOR GATE

7) XNOR GATE

他應該不是猴-o-  發表於 2011-9-27 23:05
回復

紅石clock
紅石clock可以話係一D自動運行線路既靈魂, 例如不停推D COBBLE STONE出黎俾你掘既cobble maker(膠....)
clock基本上都係利用紅石能量會蓋滅紅石火把既原理, 將1個著左既火把既1 signal拉番入枝火把度, 將佢變番0, 無能量輸入又變番1....(下刪100字)......咁會燒壞枝火把.... 但係呢個矛盾LOOP係重點, 只要佢唔燒壞, 其實個DELAY好穩定, 咁我地就要係個LOOP中間加D DELAY加長個時間等佢唔會燒壞, 就會有1個不停1100既circuit.....

===================
唔~ 更新得咁慢真係唔好意思丫, 掛住玩MW SER
===================

好, 咁講番 CLOCK 其實就係一個SHORT CIRCUIT,
因為你插個火把係個DIRT BLCOK 度, 佢本身無能量輸入架嘛, 枝火把就會著住
咁因為枝火把係著住啦, 佢會傳出能量
假如將呢個能量拉番入個DIRT BLOCK, 就會整熄D火把, 但係呢? 枝火把熄左, 又無能量傳出喎, 個DIRT BLOCK 再次接收唔到能量, 枝火把又著番, 跟住又將呢個能量..............................係咁閃下閃下閃左幾次  你就發覺 枝火把唔著啦...點解呢~
哦,原來個能量傳換太快, 燒fuse~!
咁點算呢, 就將個個能量傳換既速度減慢,  咁點做呢, 就係係火把傳能量傳番DIRT BLOCK條線中間加D DELAY, 咁家陣最簡單就會用REPEATER LA~~~~~~
咁樣做呢, 佢能量會不停轉換, 仲唔會燒FUSE, 咁因為個DELAY既時間係固定, 能量傳換既頻率都固定既, 所以我地就叫佢做CLOCK 啦~~~

最好用既 Reapeater CLOCK
原理上面都講左啦
個火把既能量經過REPEATER 彈番入去個BLOCK 度
就會OUTPUT 111000111000咁既SIGNAL
仲睇咩丫 快D去整一個睇下咪知乜事囉~
(最快個REPEATER 只可以去到3 TICK, 唔信可以去試下1 TICK 2 TICK....甚至唔用REPEATER XD 咁你就明哂

PS,你仲可以係個BLOCK 前加個CONTROL INPUT
好似咁

INPUT=0, CLOCK 會郁

INPUT=1, CLOCK 停左
咁就可以控制開關咁啦

不過, 有個簡單D既, 但係就每次RESER, RESTART都要ACTIVATE
最快可以出1 TICK SIGNAL  但ACTIVATE好煩, 要放枝TORCH夠快 拆得夠快
YOUTUBE 應該有片

不過仲有另一種既
就嘈少少 兩種都會LAG 但REPEATER果 省位D 同可以較時間

快D去起黎試下啦~

記住D REPEATER要放岩方向
REPEATER會指住你面向既方向架
唔明就回問啦- -

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?立即註冊

x
回復

reserve slot
回復

reserve slot
回復

多謝定你先!又係學野既時間.
雖然我無讀過programming. 但都略知d logic gate係乜.
唯一本身唔明既係clock既原理..
所以等緊你出埋其餘果d =]
回復

留名學野
回復

多謝多謝^^岩岩開始玩.學野學野
回復

多謝多謝^^岩岩開始玩.學野學野
回復

聯絡我們|服務條款|廣告查詢| Minecraft-HK Community |簡體中文